Araç Emniyet Sistemleri

Araç Emniyet Sistemleri

Araç emniyet sistemleri, araçların kaza olasılıklarını azaltmak için gerekli olan aktif sistemlerdir.

Sürücülerin sürüşlerine aktif olarak müdahale eden bu sistemleri kritik bir durumun oluşması noktasında devreye girmektedir. Peki, araç emniyet sistemleri nelerdir? Nasıl çalışır?

Araç Emniyet Sistemleri Nelerdir?

Kilitlenme Karşıtı Frenleme Sistemi
Kilitlenme karşıtı frenleme sistemi, tekerleklerdeki sensörler ile frenleme sırasında meydana gelen kilitlenmeye algılamaktadır. Bu sayede fren gücü azaltılır.

Çekiş Kontrol Sistemi
Araç güvenlik sistemlerinden bir tanesi de çekiş kontrol sistemidir. Tekerleklerden birinin patinaj durumunda düşmesi ile hız sensörleri algılanmaktadır. Bu sayede tekerleğe giden torku azaltılır.

Elektronik Denge Programı
Elektronik denge programı, patinaj önleme sistemi ve önleyici fren sistemi ile entegre bir şekilde çalışmaktadır. Bu sistem ile denge ve dayanıklılık en üst seviyeye taşınır. Hareket halindeki otomobil savrulması ve kayması bu sistemler ile engellenmektedir.

Elektronik Fren Kuvveti Dağıtım Sistemi
Söz konusu sistem aracın dengeli bir biçimde frenlemesini sağlamaktadır. Bu sistemdeki temel amaç arka tekerlekler ile ön tekerlekler arasında meydana gelen fren kuvvetinin düzenlenmesini sağlamaktır.

ASR
ASR sistemi, ABS sistemini kullanarak aracın çeşitli hava koşullarında patinaj yapma ihtimalini en aza indirmektedir. ASR sistemi, patinajı algılayarak ABS hidroliğini devreye sokmaktadır.

Dinamik Denge Desteği
ASR sistemi ile genel olarak aynı görevde olan dinamik denge desteği de patinaj durumunda yakıt hattına müdahale eder ve patinajı engeller.

Yokuş Kalkış Desteği
Eğimli alanlarda aracın kalkışı esnasında aracın kaymasını engellemektedir. Sürücü ayağını frenden çekse dahi frenleme kısa bir süre devam eder.

Park Sensörleri
Aracı park ederken geri dönüş kameraları ve sesli uyarı sistemleri ile sürücülere destek olunur.

Şerit Takip Sistemi
Araç, seyir halindeyken şeritten çıkarsa sürücüyü uyaran sensörler bulunur. Bu sayede araç, şeridin içerisinde tutulur. Bazı şerit takip sistemleri direksiyona da müdahale edebilir.

Yorgunluk Tespit Sistemi
Düzenli bir şekilde direksiyon hareketlerini tespit eden bu sistem yolculuğun kalanı için sürücünün uygun olup olmadığını gözlemler. Sürücünün belirli bir hızda direksiyon manevralarında değişiklik olursa sesli ya da görsel uyarı verir. Oto Emniyet Sistemleri, Araç Güvenlik Sistemleri uygulamalarınız için profesyonel ekiplerimiz sizlere en iyi uygulamaları sağlayacaklardır.

İlgili Konular

Lastik değişimi kaskoyu bozar mı?

Lastik değişimi kaskoyu bozar mı?

Kasko aracın herhangi bir hasar alması durumunda zararların karşılanması için yaptırılan sigorta işlemleridir. Bu sigortanın amacı araç sahibinin uğrayacağı zararların telafi edilmesidir. Kaskoyu yaptırmak zorunlu değildir fakat yaptıran araç sahiplerinin avantajlı olduğu bir durumdur. Kasko genel olarak trafik kazaları, aracın yanması, aracın herhangi bir parçasının çalınması ve ferdi kayıpları güvence altına almaktadır. Araç için yaptırılan kasko bazı durumlarda geçersiz hale gelebilmektedir. Lastik değişimi kaskoyu bozar mı sorusu bir çok sürücünün merak ettiği konular a...

Rehbere git

Kar lastiği varken zincir kullanmaya gerek var mı?

Kar lastiği aracın soğuk havalarda yol tutuşunu arttırmak için kullanılmaktadır. Yoğun kar yağışı ve buzlanmalarda aracın çekiş gücü azalmaktadır. Güvenli bir sürüş için zorlu hava koşullarında gereken önlemlerin alınması gerekmektedir. Bu güvenlik önlemlerinden biri kar lastiği diğeri ise lastiklerde zincir kullanımıdır. Temelde aynı amaç için kullanılan kar lastikleri ve zincirler bazı durumlarda kafa karıştırıcı olabilir. Kar lastiğinin kullanımı esnasında zincir kullanıma ihtiyaç duyulmadığı düşünülmektedir. Kısmen doğru olan bu durumda bazı istisnalar bulunmaktadır.

Rehbere git
Kar lastiği varken zincir kullanmaya gerek var mı?
Baskı Balata Arızası Belirtileri

Baskı Balata Arızası Belirtileri

Rehbere git

Motor Neden Yağ Yakar?

Motor neden yağ yakar sorusunun tüm araç sahiplerini yakından ilgilendirdiğini söylememiz gerekir.

Rehbere git
Motor Neden Yağ Yakar?