Araç fren bakımı esnasında eğitimli teknisyenler, aracınızın durdurma sistemini tüm yönleriyle sızıntı, aşınma ve hasarlı bileşenler açısından inceler. Her bir bireysel test, genellikle çok noktalı bir incelemede bir nokta olarak bilinir. Bir denetimdeki noktaların sayısı firmadan firmaya göre değişebilir. Ancak gözlemledikleri şey büyük ölçüde aynı kalır. Genel olarak fren bakımında aşağıdakilerin incelenmesi gerekir.
Fren Hidroliği
Bir arabayı durdurmak hidroliğe bağlıdır ve fren hidroliği kelimenin tam anlamıyla sistemin can damarıdır. Pedala basmak sıvıyı hatlardan geçmeye zorlayarak bileşenlerin tekerleklere doğru genişlemesine ve aracı durdurmasına neden olur.
Fren hidroliğinizin ne sıklıkla değiştirilmesi gerektiği, sürüş alışkanlıklarınız ve ısı ve nem gibi çevresel değişkenler gibi bir dizi faktöre bağlıdır. Çoğu araç, fren hidroliğini izlemek için göstergeler veya sensörler sunmaz. Bu nedenle, sıvınızın sertifikalı bir oto tamircisi tarafından kontrol edilmesi çok önemlidir.
Fren Balataları
Çeşitli metallerden yapılmış fren balataları, fren pedalına her basıldığında rotoru sıkıştırır. Fren balataları tipik olarak 20.000 ila 40.000 mil arasında, belki de yüksek kaliteli fren balatalarıyla çok daha uzun süre dayanır.
Kaliper
Disk fren sisteminin bir parçası olan kaliperler, fren pedalına basıldığında fren balatalarını rotorlara doğru iter. Balatalar ve rotorlar arasında ortaya çıkan bu sürtünme, aracı yavaşlatır ve nihayetinde durdurur.
Aşınmış fren rotorlarını değiştirmek için çok uzun süre beklemek, kaliperlere ekstra baskı uygular. Kaliperler, bileşenler birbirine paralel değilse, düz olmayan rotorlara sürtünerek, durmalar sırasında direksiyon simidinde hissedilebilecek bir titreşim oluşturur.
Rotor
Bu metal diskler, tekerlekler hareket halindeyken döner. Rotorlar tekerlek tertibatının arkasında bulunur ve bazen aracın jantlarından görülebilir. Fren pedalına basmak, rotorun her iki tarafındaki kıskaçları etkinleştirir.