Araç Fren Onarımı

Araç Fren Onarımı

Araç fren onarım, aracınızın freninde meydana gelen çeşitli aksaklık ve problemlerin çözümü için gerekli olan onarımdır.

Bilindiği üzere araç frenleri, motorlu araçların durdurulması ve yavaşlaması için en önemli ekipmandır. Lastiklerin bulunduğu kısımda yer alan fren diskine gerçekleştirilen baskı ile aracın durması sağlanır. Bazı araçlarda fren disko öndeyken bazı araçlarda ise arkadadır. Ancak nerede olursa olsun daima sürtünme ile durma eylemi gerçekleşmektedir. Araç fren onarımlarının düzenli bir şekilde gerçekleştirilmemesi ciddi problemlere neden olur. Bu doğrultuda fren onarımlarının periyodik bir şekilde yapılması gerekir. Adana Fren Tamir, Bakım Servisi, Çukurova Fren Tamircisi ihtiyaçlarınız için sizlere profesyonel servis hizmeti sunmaktayız.

Araç Fren Onarımı Ne Zaman Yapılır?

Araç kılavuzunuzda belirtilen servis planına uyun. Yılda en az bir fren muayenesi/servisi şiddetle tavsiye edilir. Frenler ertelenecek bir şey değildir. Gıcırdama, yavaşlama sırasında titreşim ve süngerimsi bir fren pedalı, tümü acil müdahale gerektirir. Bu tür semptomlar tamir edilmediğinde genellikle daha pahalı onarımlara yol açar.

Fren Bakımına Neler Dahildir?

Araç fren bakımı esnasında eğitimli teknisyenler, aracınızın durdurma sistemini tüm yönleriyle sızıntı, aşınma ve hasarlı bileşenler açısından inceler. Her bir bireysel test, genellikle çok noktalı bir incelemede bir nokta olarak bilinir. Bir denetimdeki noktaların sayısı firmadan firmaya göre değişebilir. Ancak gözlemledikleri şey büyük ölçüde aynı kalır. Genel olarak fren bakımında aşağıdakilerin incelenmesi gerekir.

Fren Hidroliği
Bir arabayı durdurmak hidroliğe bağlıdır ve fren hidroliği kelimenin tam anlamıyla sistemin can damarıdır. Pedala basmak sıvıyı hatlardan geçmeye zorlayarak bileşenlerin tekerleklere doğru genişlemesine ve aracı durdurmasına neden olur.
Fren hidroliğinizin ne sıklıkla değiştirilmesi gerektiği, sürüş alışkanlıklarınız ve ısı ve nem gibi çevresel değişkenler gibi bir dizi faktöre bağlıdır. Çoğu araç, fren hidroliğini izlemek için göstergeler veya sensörler sunmaz. Bu nedenle, sıvınızın sertifikalı bir oto tamircisi tarafından kontrol edilmesi çok önemlidir.

Fren Balataları
Çeşitli metallerden yapılmış fren balataları, fren pedalına her basıldığında rotoru sıkıştırır. Fren balataları tipik olarak 20.000 ila 40.000 mil arasında, belki de yüksek kaliteli fren balatalarıyla çok daha uzun süre dayanır.

Kaliper
Disk fren sisteminin bir parçası olan kaliperler, fren pedalına basıldığında fren balatalarını rotorlara doğru iter. Balatalar ve rotorlar arasında ortaya çıkan bu sürtünme, aracı yavaşlatır ve nihayetinde durdurur.
Aşınmış fren rotorlarını değiştirmek için çok uzun süre beklemek, kaliperlere ekstra baskı uygular. Kaliperler, bileşenler birbirine paralel değilse, düz olmayan rotorlara sürtünerek, durmalar sırasında direksiyon simidinde hissedilebilecek bir titreşim oluşturur.

Rotor
Bu metal diskler, tekerlekler hareket halindeyken döner. Rotorlar tekerlek tertibatının arkasında bulunur ve bazen aracın jantlarından görülebilir. Fren pedalına basmak, rotorun her iki tarafındaki kıskaçları etkinleştirir.

İlgili Konular

Kar lastiği varken zincir kullanmaya gerek var mı?

Kar lastiği varken zincir kullanmaya gerek var mı?

Kar lastiği aracın soğuk havalarda yol tutuşunu arttırmak için kullanılmaktadır. Yoğun kar yağışı ve buzlanmalarda aracın çekiş gücü azalmaktadır. Güvenli bir sürüş için zorlu hava koşullarında gereken önlemlerin alınması gerekmektedir. Bu güvenlik önlemlerinden biri kar lastiği diğeri ise lastiklerde zincir kullanımıdır. Temelde aynı amaç için kullanılan kar lastikleri ve zincirler bazı durumlarda kafa karıştırıcı olabilir. Kar lastiğinin kullanımı esnasında zincir kullanıma ihtiyaç duyulmadığı düşünülmektedir. Kısmen doğru olan bu durumda bazı istisnalar bulunmaktadır.

Rehbere git

Lastik değişimi kaskoyu bozar mı?

Kasko aracın herhangi bir hasar alması durumunda zararların karşılanması için yaptırılan sigorta işlemleridir. Bu sigortanın amacı araç sahibinin uğrayacağı zararların telafi edilmesidir. Kaskoyu yaptırmak zorunlu değildir fakat yaptıran araç sahiplerinin avantajlı olduğu bir durumdur. Kasko genel olarak trafik kazaları, aracın yanması, aracın herhangi bir parçasının çalınması ve ferdi kayıpları güvence altına almaktadır. Araç için yaptırılan kasko bazı durumlarda geçersiz hale gelebilmektedir. Lastik değişimi kaskoyu bozar mı sorusu bir çok sürücünün merak ettiği konular a...

Rehbere git
Lastik değişimi kaskoyu bozar mı?
Baskı Balata Arızası Belirtileri

Baskı Balata Arızası Belirtileri

Rehbere git

Kış şartlarında hangi lastikler daha iyi tutunma sağlar?

Hava sıcaklıkları 7 derecenin altına düştüğünde kış lastiği kullanımına geçilmesi gerekmektedir. Zorlu hava koşullarında kullanılan kış lastiği kaygan zeminde daha iyi yol tutuşu sağlamaktadır. Güvenli bir sürüş deneyimi lastiklerin yol tutuşunun iyi olması gerekmektedir. Bu yüzden mevsime ve araç modeline uygun olan lastik seçimi yapılmalıdır. Kış aylarında kullanılan lastik özel yapısı sayesinde kaygan ve zorlu zeminlerde konforlu bir sürüş sağlamaktadır. Kış lastiklerinde olması gereken özellikler şu şekildedir;

Rehbere git
Kış şartlarında hangi lastikler daha iyi tutunma sağlar?