Oto Elektronik Arıza Tespiti

Oto Elektronik Arıza Tespiti

Oto elektronik arıza tespiti, araçların elektrik ve elektronik sistemlerinde meydana gelen arızaların tespit edilmesini ifade etmektedir.

Elektronik sistemlerde oluşan arızalar araçlarda ciddi hasarlara neden olabilmektedir. Bu doğrultuda söz konusu sistemlerin profesyonel bir şekilde kontrol edilmesi hayati bir önem taşımaktadır. Peki, oto elektronik arıza tespiti nasıl yapılır? İşte tüm detaylar…

Oto Elektronik Arıza Tespiti Nasıl Yapılır?

Otomobil elektrik ve elektronik sistem kontrolü ile ilgili tüm detaylar aşağıdaki gibidir.

Akü Kontrolü
Araçlardaki akü, elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depolamakta olup kimyasal enerjiyi yeniden elektrik enerjisine çevirmektedir. Bu noktada akünün bir üreteç olduğundan bahsedebiliriz. Aracın aküsü, motoru çalıştırma süreci boyunca marş motoruna, ateşleme sistemlerine ve araçtaki diğer elektrikli aletlere güç akışı sağlamaktadır. Bunun yanı sıra aküler enerji depolayarak yol bilgisayarı, radyo gibi elektronik cihazlarında çalışmasını sağlar. Akü kontrolü sırasında şunlara bakılır:
  • Aküde delik, kırılma, ezilme ve erimelere
  • Kutup başlarında oluşan darbe ve erimelere
  • Toz kapaklarındaki tıkanıklıklara
  • Akünün elektrolit seviyesine
  • Kısa devre yapıp yapmadığına.
Alternatör ve Şarj Kontrolü
Şarj sistemi, akünün şarj olmasını sağlayan ve elektrikle çalışan alıcıların beslenmeyeni sağlayan sistemlerdir. Aracın motorunun çalışmadığı sırada gerekli olan enerji akü tarafından temin edilmektedir. Elektrikli kaynaklı arızaların giderilmemesi durumunda akü ve araçtaki tüm elektrikli aksamlara zarar verilmektedir.

Sigorta ve Rölelerin Kontrolü
Sigorta ve röleler, araç elektrik sistemlerinde mutlaka kontrol edilmesi ve bakımının gerçekleştirilmesi gereken bir diğer alandır. Sigortalar, araçlarda elektrik devrelerini yüksek akıma karşı korumaktadır. Araçların elektrik devrelerinde oluşabilecek kısa devre neticesinde sistemlerde olası bir yangın tehlikesi meydana gelir. Röleler ise üzerinden akım geçen ve devreleri güvenli bir şekilde sabitlemek için kullanılan şalterler olarak ifade edilmektedir. Bu iki sisteminde mutlaka kontrol edilmesi gerekir.

Marş Motoru Kontrolü
Aracın marş motorunun harekete geçirilmesi için oluşturulan sistem marş sistemidir. Batarya, kontak, marş motoru, marş selenoidi gibi parçalardan oluşur. Araçların en önemli elektronik sistemlerinden biridir. Kontrollerinin profesyonel bir şekilde yapılması hayati bir öneme sahiptir. Temiz ve sıkı kontroller son derece önemlidir.

İlgili Konular

Turbo Arıza Belirtileri

Turbo Arıza Belirtileri

Rehbere git

Marş Dinamosu Arızası

Marş dinamosu arızaları ve çözümleri hakkında bilgi. Arıza belirtileri, onarım süreçleri ve önleyici bakım yöntemleri.

Rehbere git
Marş Dinamosu Arızası
Kış şartlarında hangi lastikler daha iyi tutunma sağlar?

Kış şartlarında hangi lastikler daha iyi tutunma sağlar?

Hava sıcaklıkları 7 derecenin altına düştüğünde kış lastiği kullanımına geçilmesi gerekmektedir. Zorlu hava koşullarında kullanılan kış lastiği kaygan zeminde daha iyi yol tutuşu sağlamaktadır. Güvenli bir sürüş deneyimi lastiklerin yol tutuşunun iyi olması gerekmektedir. Bu yüzden mevsime ve araç modeline uygun olan lastik seçimi yapılmalıdır. Kış aylarında kullanılan lastik özel yapısı sayesinde kaygan ve zorlu zeminlerde konforlu bir sürüş sağlamaktadır. Kış lastiklerinde olması gereken özellikler şu şekildedir;

Rehbere git

Silindir Kapağı Çatlağı

Silindir kapağı çatlağı araç performansını etkileyen ciddi bir sorundur ve Bosch Car Service ile güvenle onarılabilir.

Rehbere git
Silindir Kapağı Çatlağı