Oto Kış Bakımı

Oto Kış Bakımı

Oto kış bakımı, aracınızın kış aylarında çok daha güvenilir bir şekilde kullanılmasını sağlayan bakımlardır.

Bu nedenle yaz aylarının bitimi ve sonbahar aylarına gelindiğinde oto kış bakımı için harekete geçmekte fayda vardır. Peki, araç kış bakımı nasıl yapılır?

Oto Kış Bakımı Nasıl Yapılır?

Araç kış bakımı ile ilgili tüm detaylar aşağıdaki gibidir.

Filtrelerinizi Kontrol Edin
Arabanızın uzun ömürlü olması için önemli olan ve düzenli olarak değiştirilmesi gereken bir dizi filtre vardır. Motor hava filtrenizi, kabin hava filtrenizi ve yakıt filtrenizi hasar veya tıkanıklık açısından kontrol edin ve gerekirse değiştirin.

Kemerlerinizi ve Hortumları Kontrol Edin
Soğuk havalar kauçuğu sertleştirebilir ve/veya zarar verebilir. Bu nedenle kayışlarınızda ve hortumlarınızda hasar olup olmadığını kontrol etmeniz önemlidir. Hortumlarınızda sertleşme, yumuşama, sızıntı, çatlak, kabarma veya diğer görsel hasar olup olmadığını kontrol edin ve kayışlarınızda gevşeme, çatlak, yıpranma veya parlama olup olmadığını kontrol edin. Kayışlarınızdan birini değiştirmeniz gerekiyorsa, yeni kayışın kaymasını önlemek için gergi ve kasnakları da değiştirmeniz gerekebilir.

Aydınlatmanızı Kontrol Edin
Herhangi bir sorunu belirlemek için tüm dış ve iç aydınlatmayı kontrol edin. Aracınızın aydınlatması arızalı olduğunda, diğer sürücüler durmak veya dönmek istediğiniz mesajını almayabilir. Son sonuç felaket olabilir.

Motor Yağı Değişimi
Motor yağı, motorlu taşıtlarda motor dişlilerinin birbirine sürtmesini engelleyen ve yakıt tasarrufunu sağlayan bir sıvıdır. Ancak bu sıvının özelliğini kaybetmesi ya da tükenmesi halinde aşınma söz konusu olabileceği gibi yakıt harcaması da ciddi seviyelere ulaşabilmektedir. Motor yağı değişimi sayesinde tüm bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak mümkün olacaktır.

Fren Kontrolleri
Fren, motorlu taşıtlarda güvenilir sürüş için gerekli sistemlerden bir tanesidir. Aracın doğru noktada durması ve kazalara engel olması adına fren sisteminin kusursuz çalışması gerekir. Ancak kullanıldıkça sorunlara yol açabilecek olan fren sisteminin periyodik bakımlarda kontrolü şarttır. Sürüş güvenliğini sağlayan fren ile alakalı gerekli kontroller yapılmazsa kazaların kaçınılmaz olacağı unutulmamalıdır.

Elektrik Aksamı Kontrolleri
Motorlu taşıtlar yakıtla çalışsa da ateşleme sisteminden klimaya kadar pek çok parça elektrik enerjisiyle çalışmaktadır. Bu nedenle de elektrik aksamı aracın en önemli bölümlerinden bir tanesidir. Aküden güç alan ve araç performansını destekleyen elektrik aksamı da oto kış bakımı esnasında dikkatle test edilmektedir. Olası bir sorun durumunda da müdahale edilmektedir.

İlgili Konular

Kış şartlarında hangi lastikler daha iyi tutunma sağlar?

Kış şartlarında hangi lastikler daha iyi tutunma sağlar?

Hava sıcaklıkları 7 derecenin altına düştüğünde kış lastiği kullanımına geçilmesi gerekmektedir. Zorlu hava koşullarında kullanılan kış lastiği kaygan zeminde daha iyi yol tutuşu sağlamaktadır. Güvenli bir sürüş deneyimi lastiklerin yol tutuşunun iyi olması gerekmektedir. Bu yüzden mevsime ve araç modeline uygun olan lastik seçimi yapılmalıdır. Kış aylarında kullanılan lastik özel yapısı sayesinde kaygan ve zorlu zeminlerde konforlu bir sürüş sağlamaktadır. Kış lastiklerinde olması gereken özellikler şu şekildedir;

Rehbere git

Kar lastiği varken zincir kullanmaya gerek var mı?

Kar lastiği aracın soğuk havalarda yol tutuşunu arttırmak için kullanılmaktadır. Yoğun kar yağışı ve buzlanmalarda aracın çekiş gücü azalmaktadır. Güvenli bir sürüş için zorlu hava koşullarında gereken önlemlerin alınması gerekmektedir. Bu güvenlik önlemlerinden biri kar lastiği diğeri ise lastiklerde zincir kullanımıdır. Temelde aynı amaç için kullanılan kar lastikleri ve zincirler bazı durumlarda kafa karıştırıcı olabilir. Kar lastiğinin kullanımı esnasında zincir kullanıma ihtiyaç duyulmadığı düşünülmektedir. Kısmen doğru olan bu durumda bazı istisnalar bulunmaktadır.

Rehbere git
Kar lastiği varken zincir kullanmaya gerek var mı?
Lastiğin ısınmasının en büyük nedeni nedir?

Lastiğin ısınmasının en büyük nedeni nedir?

Lastik neden ısınır sorusunu müşterilerimizden oldukça fazla duyuyoruz. Özellikle de yaz aylarında lastik ısınmasından dolayı servisimize gelen sürücülerimizin sayısı artıyor. Aracınızın lastikleri mevsimlerin değişmesine karşı çok hassastır. Kışın soğuk havanın lastik basıncını düşürmesi gibi, sıcak yaz aylarında da lastik basıncınız artar. Lastik basıncındaki artış iki faktöre bağlıdır. Birincisi, yaz aylarında havada çok daha fazla nem ve sıcaklık olmasıdır. Nem çoğu zaman lastiklerinizi kötü etkiler. Çok nemli olmayan günlerde bile, yüksek sıcaklıklar sebebiyle lastik ...

Rehbere git

Aks Arızası Belirtileri

Rehbere git
Aks Arızası Belirtileri